Orase

Orase

In Romania, a political subdivision for a rural municipality.
References in periodicals archive ?
recepcion de Orase Walpole en casa de Madame Du Deffaud, que la
Conferinta avand loc la Bruges, la intervale lungi de timp, acesta putand sa viziteze alte orase belgiene, prietenii sai favoriti fiind oameni care asemeni lui, au imbinat preocuparile culturale cu responsabilitatile politice.
Dupa perioada de declin major pe care a traversat-o (rata a somajului foarte ridicata, foamete, orase bombardate, infrastructura distrusa, starea sanatatii populatiei precara, dezechilibru demografic, etc.
Germanii care locuiau in aceste orase pareau adesea niste fantome, imbracati in zdrente, tarand dupa ei copii palizi si slabi, in cautarea apei sau a ceva de mancare.
Dezvoltarea industriala a provocat exodul populatiei rurale spre orase si aparitia marilor aglomerari urbane, care au schimbat radical raporturile dintre lumea satelor si lumea oraselor (de pilda, in anul 1910, populatia rurala din Anglia ajunsese la 12% din totalul populatiei acestei tari).
O analogie permite sa ilustreze aceasta teza: daca admitem ca in interiorul unei tari trebuie eliminate obstacolele la comertul intre diferitele orase si regiuni si imbunatatita comunicarea pentru favorizarea cresterii productiei si satisfacerea nevoilor printr-o specializare a diferitelor localitati si o productie de mari dimensiuni, atunci trebuie sa acceptam aceste argumente si pentru comertul international.
In perioada guvernarii conservatoare din 1871 pana in 1876 gruparile liberale siau intensificat activitatea in directia constituirii de structuri organizatorice in cele mai importante orase ale tarii.
Patruns in Dobrogea, conectata de mai mult timp la circuitul cultural al Antichitatii greco-romane, crestinismul s-a extins gratie salbei de orase care au inflorit pe ambele maluri ale Dunarii, patrunzand pana in avanposturile din nordul Daciei Romane.